tiistai 9. syyskuuta 2008

Uchideshi

Uchideshi tarkoitaa oppilasta, joka asuu opetajan dojolla ja harjoittaa taitoa päivät läpeensä. Lisäksi hän huolehti dojosta ja auttaa opettajaa kaikessa mahdollisessa. Tässä tapauksessa siis harjoitamme aikidoa kaiket päivät ja ulkomaalaisten tulee lisäksi harjoittaa kulttuuria ja kieltä. Kodaira dojo on Kobayashi sensein kotidojo, missä asuvat naispuoliset uchideshit. Vähän matkan päässä on Hiroaki sensein (Kobayashi sensein poika) kotidojo, Tokorozawa dojo, missä asuvat miespuoliset uchideshit. Sekä Tokorozawan, että Kodairan uchideshit huolehtivat yhdessä kummastakin dojosta, kuitenkin niin että pääpaino on kotidojolla.
Uchideshien tulee osallistua kaikkiin harjoituksiin kummallakin dojolla, paitsi ulkomaalaiset uchideshit saavat joskus jättää väliin lastenharjoituksia.

Uchideshit siivoavat dojon joka aamu ja lisäksi ennen jokaista harjoitusta. Siivoamiseen kuuluu kaikki dojon tilat mm. tatami, pukuhuoneet, toimisto, wc ja sisäänkäynnit sekä lisäksi pihan ja kadun lakaisu. Lisäksi uchideshi huolehtii roskat ja dojon pyykit. Muut oppilaat kyllä auttavat uchideshejä heti kun he saapuvat dojolle, mutta usein hommat on jo hoidettu aikaisemmin. Tänä aamuna siivosin yksin ja aikaa meni n. 2h. Tosin vetäsin aika perusteellisen kierroksen. Kodairan dojolla on enempi siivottavaa ja hankalan paljon tavaraa ympäriinsä, tosin dojo on vanha ja nuhjuinen joka tapauksessa, siivosi tai ei. Tokorozawan dojo on uusi ja nopeampi siivottava, mutta Hiroaki on kuulema hyvin tarkka dojon siisteydestä.

Harjoituksen jälkeen tatami siivotaan yhdessä muiden harjoittelijoiden kanssa ja sen jälkeen juodaan yhdessä teetä. Useimmiten uchideshit ja joskus muut oppilaat huolehtivat teen tarjoilusta.
Lisäksi uchideshit ojentavat senseille hakaman harjoituksen alkaessa ja viikkaavat sen harjoituksen loppuessa. Jos harjoituksissa on sensein henkilökohtaisia oppilaita, niin usein he hoitavat hakaman alusta loppuun.
Uchideshillä ei oikeastaan ole yksityisyyttä. Kaikki henkilökohtaiset tavarat on pidettävä aina uchideshille määrätyssä paikassa (esim. kaappi, komero tai muoviloota) eikä mitään saa koskaan jättää muualle. Illalla uchideshi levittää nukkumapaikkansa tatamille ja aamulla ensimmäisenä kerää sen komeroon. Periaatteessa sensei voi koska vaan tulla ja sit pitää tehdä jotain. Tosin nykyään meininki on aika rentoa verrattuna vanhoihin aikoihin. Muutoinkin ulkomaalaiset uchideshit saavat aika hyvin olla rauhassa eikä paljon oo ylimääräistä hommaa. Japanilaiset uchideshit on aika kovilla ja heillä ei välttämättä ole yhtään vapaapäivää. Jokainen sensei on tarkka jostain tietystä asiasta. Hiroakille mm. wc:n tulee olla täysin siisti, tarkoittaa siis ettei pölyhiukkastakaan missään. Kobayashi Sensei on tarkka harjoituksen jälkeisestä teen tarjoilusta, jotta se on tarpeeksi ripeää ja muutoinkin oikein hoidettu, senseille on omat istumatyynyt ja mukit sekä istumapaikat jne..
Maanantai on ulkomaalaisten ucideshien vapaapäivä aamusiivousta lukuunottamatta. Tiistai on myös suhtellisen rento päivä. Muina viikonpäivinä uchideshi on kiireinen klo 5 - 22 vähintään.Perjantai on raskain päivä, koska Tokorozawalla aamusiivouksen (5:30) ja aamuharjoittelun (6:30) jälkeen uchideshit valmistavat aamiaisen senseille (klo 8:30). Samaan aikaan uchideshit kasaavat tatamille toimiston ja aamiaisen jälkeen senseit kokoustavat toimistossa aina klo 12:sta saakka. Koko tuon ajan senseit nakittavat uchideshejä pikkuhomilla ja lisäksi uchideshit huolehtivat taukotarjoiluista ja ovat kokoajan läsnä. Vaikka pikkuhommia ei olisikaan tarjolla, niin uchideshin tulee näyttä kiireiseltä ja ahkeralta. Juominen on periaatteessa sallittua vain yhdellä yhteisellä taukoajalla (10:30) vaikka helteessä riehutun aamun ja aamupäivän aikana jano on valtava.

Koska dojoja on kaksi joiden välillä harjoitukset on jaettu, kuluu päivästä aikaa myös matkustamiseen lähijunalla ja polkupyörällä niiden väliä. Harjoituksia on 2-4 päivässä, maanantaisin ei ole pakollista haroitusta ja tiistaisin on vain lastenharjoitus ja iltaharoitus. Maanantaisin ja tiistaisin voi siis vierailla muilla dojoilla treeneissä, jos on voimia ja intoa. Lauantaisin on tunti Shodo:ta ja tiistaisin kaksi tuntia japania.

Tässä lyhyesti uchideshin elämästä, näin viikon kokemuksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti